top of page
Image4.png

De Waard

De Waard is een CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) project waarbij collectief wonen centraal staat. Het project wordt op een van de zelfbouwkavels van Nieuw Delft gerealiseerd. Meld je aan voor de informatie bijeenkomsten om meer te weten te komen over dit project. 

Collectief wonen in Nieuw Delft

Nabij het centrum van Delft werkt de gemeente aan de ontwikkeling van een nieuw stadsdeel genaamd Nieuw Delft. Voor deze ontwikkeling worden kavels ter beschikking gesteld voor geïnteresseerde “zelfbouwers” (particulieren die zelf een kavel kopen en daar een woning op realiseren).

 

Het laatste deel van deze ontwikkeling wordt momenteel ter beschikking gesteld en in april 2023 worden de laatste kavels verdeeld. Onder deze vrije kavels in Nieuw Delft zijn een aantal kavels gemarkeerd als groepskavels. Het is de bedoeling van de gemeente dat op deze kavels groepsinitiatieven in de vorm van een CPO worden ontwikkeld. SMnL Architecten zoekt voor deze kavels de toekomstige bewoners die in een collectieve woonvorm willen wonen.

 

Collectief wonen is een concept dat al sinds jaar en dag bestaat, maar waar in de huidige maatschappij weinig aandacht voor is. Gek eigenlijk als je bedenkt dat een collectieve manier van wonen enorm veel voordelen biedt ten opzichte van traditionele appartements- en woonvormen. Juist door te delen ontstaat meer sociaal contact en sociale controle en bovendien krijg je meer vierkante meters voor minder geld.

Impressie penthouse
Impressie groene achtergevel
Impressie kantoorruimte

In een collectieve woonvorm bepalen de bewoners welke functies en ruimten ze zouden willen delen. Vaak zijn dit ruimten die niet dagelijks gebruikt worden, maar die wel handig zijn om te hebben en af en toe gebruik van te maken. Denk hierbij aan een gastverblijf voor logees, een gedeelde kantoorruimte of werkruimte, een gedeeld washok voor wasmachines en drogers, maar ook een grote woonkamer en ruime keuken voor samenkomsten met de bewoners, feestjes of visite. Door deze ruimten te delen, deel je ook in de kosten en bovendien maak je vaker contact met de buren. Daarnaast heb je aan je buren directe hulp in de buurt voor bijvoorbeeld het verzorgen van huisdieren, een oppas voor de kinderen, planten water geven of boodschappen doen. Veel wooncollectieven organiseren ook regelmatig etentjes voor alle bewoners en film- of spelavonden. Je hebt dus niet alleen financieel, maar ook sociaal baat bij een collectief.

Naast het collectieve gebruik kunnen ook bepaalde inkopen collectief worden gedaan. Dit kunnen praktische zaken zijn zoals schoonmaakmiddelen, wc-papier of collectief zorg inkopen.

De mate van de collectiviteit wordt door iedere woongroep anders opgebouwd. Welke functies je deelt en waar de deelruimten in het gebouw komen, wordt in samenspraak met alle bewoners bepaald. Je kunt bijvoorbeeld een hele verdieping met woonfuncties delen, of alleen een kern met nevenfuncties delen, of alleen de verticale ontsluiting delen, of misschien per verdieping een wasruimte delen. Deze afspraken die je met de medebewoners maakt, bepalen sterk hoe de woningen worden ingedeeld en ontworpen, en daarmee de mate van de collectiviteit van de woning. 

Schermafbeelding 2023-01-23 om 09.32.35.png

Wat is hiervoor nodig? 

Als collectief zal je in het begin een Vereniging van Opdrachtgevers moeten oprichten. In deze Vereniging van Opdrachtgevers worden de afspraken gemaakt over hoe samengewoond gaat worden. Bij collectief wonen is het belangrijk dat er goede afspraken gemaakt worden tussen de bewoners onderling en dat deze worden vastgelegd aan de hand van statuten. Hoe de verdeelsleutel wordt bepaald, wie welke ruimte krijgt, welke gemeenschappelijke delen worden gemaakt en welke privé, zijn voorbeelden van zaken die in de statuten van zo'n vereniging worden bepaald. In een later stadium zal er een splitsingsakte opgesteld worden en een verdeelsleutel bepaald worden voor de kosten van de gemeenschappelijke ruimten en de kosten voor de gezamenlijke verzekeringen.

Ook zal je als bewoner regelmatig een bijeenkomst of vergadering inplannen waarin het reilen en zeilen van het collectief besproken wordt. De bewoners zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de collectieve ruimten en zullen dus ook taken verdelen hieromtrent.

Hoe gaat het in zijn werk? 

Het begint met het kenbaar maken van je interesse in dit project. Met de geïnteresseerden zullen Siska en Maarten van SMnL Architecten een aantal bijeenkomsten organiseren om de wensen, mogelijkheden en het proces door te spreken. Voor de komende periode is in onderstaande planning een aantal belangrijke data opgenomen waarbij het mogelijk is om vragen te stellen en je kandidatuur definitief te maken. De bijeenkomsten vinden plaats bij ons op kantoor aan de Professor Snijdersstraat 2, vanaf 19.00 uur. Meld je aan door op onderstaand knop te klikken en het vragenformulier in te vullen zodat wij ons zo goed mogelijk kunnen voorbereiden om je vragen te beantwoorden. Indien mogelijk raden wij je aan om op meerdere bijeenkomsten aanwezig te zijn om zodoende meer kennis op te doen en al je vragen te kunnen stellen, maar ook om kennis te kunnen maken met andere potentiële mede-bewoners.

Wat is collectief wonen? 

Planning

24 januari - presentatie stadhuis

informatiebijeenkomsten op het kantoor van SMnL Architecten

maandag 30 januari 19:00uur    

donderdag 9 februari 19:00uur

dinsdag 14 februari 19:00uur

maandag 20 februari 19:00uur

10 maart - 26 maart - inschrijving kavel

1 april - kavelkiesdag

mei - juni 2023 - oprichten vereniging, kaveloptie vastleggen, koopovereenkomst grond, opdrachten adviesovereenkomsten                   

juli 2023 - start Ontwerpfase

mei 2024 - start Vergunningsfase

juni 2024 - start Realisatiefase

dec 2025 - Oplevering “DE WAARD”

Gedurende de informatie bijeenkomsten zal blijken in welke mate de collectiviteit van dit project gewenst is, en hoe de verdelingen van de appartementen eruit kan komen te zien. Hieronder hebben wij een aantal voorbeelden gemaakt van hoe een verdieping, op basis van de beschikbare kavels, in appartementen van verschillende grootten verdeeld kan worden. Tijdens de informatie bijeenkomsten zullen we de haalbaarheid van deze mogelijkheden samen met de geïnteresseerden verder onderzoeken.

pltg 4 woningen.jpg

4 appartementen

In dit voorbeeld kunnen er 4 appartementen van ca. 50 m2 worden gerealiseerd op een verdieping. 

pltg 3 woningen.jpg

3 appartementen

In dit voorbeeld zijn 3 appartementen op een verdieping gerealiseerd van ca. 50 m2, 65 m2 en 95 m2

pltg 2 woningen.jpg

2 appartementen

In dit voorbeeld worden er 2 appartementen van >100 m2 op een verdieping gerealiseerd

Bij de inschrijving voor de groepskavel zal een vereniging in oprichting en een concept Programma van Wensen en Uitgangspunten van het ontwerp bekend zijn. Vanaf dat moment zal de mate van collectiviteit bekend zijn zodat de geïnteresseerde gezinnen de reservering op de ruimten en definitieve inschrijving naar de gemeente kunnen maken. 

Wil je voor die tijd weten of jouw plannen en ideeën voor dit project haalbaar zijn? Meld je aan voor de infobijeenkomsten via onderstaand knop

Image6_edited.jpg

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte gehouden worden over de ontwikkelingen van dit project? Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het CPO De Waard door hieronder te klikken. 

bottom of page