top of page
Zoeken
smnlarchitecten

Stappenplan Duurzaam Bouwen

DUURZAAMHEID

Vaak wordt bij duurzaamheid alleen gedacht aan onderwerpen als energieopwekking, nul-op-de-meter, hoogwaardige isolatie en bouwen met hout. Als wij spreken over duurzaamheid gaan we veel verder dan dat.

Duurzaam betekent ook dat een gebouw nu en in de toekomst een minimale belasting voor gezondheid en milieu oplevert (bij voorkeur zelfs bijdraagt aan je gezondheid en het milieu) en in alle gevallen naar tevredenheid van de gebruiker haar functie vervult. Dit betekent dus een gebouw met een beduidend hogere kwaliteit en voor de gebruiker een hoog comfort in de brede zin van het woord. De volgende thema’s binnen het kader duurzaamheid worden onderscheiden.





Energie

Het beperken van energieverbruik en zoveel mogelijk zelf energie opwekken. Niet alleen door te isoleren en zonnepanelen op het dak te zetten, maar ook door rekening te houden met aspecten als bezonning, weerkarakteristieken, efficiënte indeling maken en een juiste detaillering van het gebouw.


Milieu

Het kiezen en toepassen van milieubewuste materialen en ontwerp oplossingen die niet alleen maar voordelig zijn maar ook niet schadelijk of belastend zijn voor het milieu. Hierbij houden we rekening met de afkomst, productie en levensduur van de toe te passen materialen. Ook kijken we naar het opvangen en opslaan van hemelwater en efficiënt waterverbruik.


Gezondheid

Grote aandacht schenken we aan het comfort en binnenmilieu door bijvoorbeeld het toepassen van de juiste materialen, het ontwerpen van het juiste binnenklimaat met ventilatieoplossingen, het voorzien van voldoende daglicht, het beperken van geluidsoverlast, etc.


Gebruikskwaliteit

Het maken van ontwerpen op maat naar de behoefte van de gebruiker is wat ons vak maakt. Generieke ontwerpoplossingen vergen meer aanpassingen in het gebruik. Terwijl op maat gemaakte ontwerpen juist zijn gemaakt om iemand in zijn leefbehoefte te voorzien. Een woning voor een stel zonder kinderen is anders dan woningen voor gezinnen met kinderen, die ook weer anders is dan woningen voor ouderen die langer in hun huis willen blijven wonen. De bouwkundige kwaliteit, de functionaliteit van de ruimten, de toegankelijkheid en de sociale veiligheid bepalen de gebruikskwaliteit.


Toekomstwaarde

Tegelijkertijd houden we rekening met het toekomstig gebruik van de woning. Hoe houden we de waarde van een woning vast? In tegenstelling tot het vorige aspect, moeten we rekening houden met een woning die ook in de toekomst te gebruiken is en goed ligt in de markt. Hier is het van belang dat de woning middels simpele aanpassingen een courante indeling of andere functie kan krijgen dat voorziet in een toekomstige behoefte. Op deze manier verlengen we de levenscyclus van gebouwen.



Wil je meer weten over hoe wij deze stappen voor jouw specifiek project kunnen toepassen? Neem contact met ons op via info@smnlarchitecten.nl of bel ons op +31 6 83 35 51 28.


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page